Share

postheadericon Ballet, Savremeni ballet i contemporary dance

Ballet, Savremeni ballet i contemporary dance

PO FORMIRANJU GRUPE SE KREĆE SA ČASOVIMA PONEDELJKOM OD 18.00 i ČETVRTKOM OD 18.30

Časove  baleta i plesa vodi

Jelena Sabljić - diplomirani baletski igrač


Jelena Sabljić rodjena je 1994. godine u Zrenjaninu. Baletski vrtić počela je da pohadja u septembru 1999. godine, predškolsko 2000. god. a 2003. godine upisjuje Osnovnu Baletsku školu u Novom Sadu u klasi profesorke Mirjane Preradov, koju završava 2007.godine sa odličnim uspehom.

Tokom školovanja u Osnovnoj Baletskoj školi učestvovala je na „Zmajevim dečijim igrama“, Godišnjim koncertima u SNP u solo i grupnim varijacijama. 2006. Godine osvaja drugo mesto na Republičkom takmičenju u Beogradu sa solo varijacijom „Polka“, kao i prvo mesto sa solo varijacijom „Zvezdica“ 2007.godine u Vršcu.

Obzirom da je 2 godine pre roka završila osnovnu Baletsku školu, 2008 i 2009. godinu, do upisa u Srednju Baletsku školu popunjava tako, što u okviru Doma kulture u Novom Bečeju radi i igra za pozorišne predstave i započinje rad sa grupom dece uzrasta od 3 do 6 godina.

Srednju Baletsku školu upisuje 2009. godine, u klasi profesorke Dobrile Novkov. Od 2009. do 2013. godine u okviru školovanja igra u baletskim predstavama i Godišnjim koncertima SNP, a u okviru predstava gostuje sa ansamblom škole u Pančevu i Kikindi.

2013. godine završava Srednju Baletsku školu sa diplomskim ispitom na kom igra solo varijacijuUmirući labud“ i diplomira sa odličnim uspehom.

Tokom završne godine školovanja 2012. godine, počinje da radi u Bečeju u Gradskom pozorištu gde vodi 2 grupe dece uzrasta od 3 do 8 godina. Takodje radi i u plesnom klubu „Step Up“ iz Novog Bečeja, gde osniva 3 grupe:

· deca uzrasta od 3-6 godina,

· od 7 do 9 godina

· od 10 do 12. godina.

Sa plesnim klubom „Step Up“ i svojim koreografijama za uzrast 2.i 3. grupe postiže odlične rezultate na državnim i internacionalnim takmičenjima i festivalima:

5 prvih mesta i 3 druga mesta na državnim,

3 prva mesta i 3 druga mesta na internacionalnim, kao i specijalnu internacionalnu nagradu.

Na A.S.D.U. European Championship u Klagenfurtu 2014. Godine osvaja 2 prva mesta na Evropskom prvenstvu.

Uzima učešće na humanitarnim koncertima u Žablju, Vrbasu i Novom Bečeju i gostuje sa svojim grupama na koncertima osnovnih muzičkih škola. U okviru organizacije kluba „Step Up“ održana su i dva Godišnja koncerta u Novom Bečeju.

U saradnji sa perkusionistimaRitam dušeučestvuje na „Baby EXIT-u“, takodje i kao predgrupa koncertu Gibbonia u okviru tradicionalne manifestacije „Velikogospojinski dani“.


P R O G R A M

Studio baleta obuhvata klasičan, moderan balet i plesove, namenjene devojčicama uzrasta od 3 do 9 godina, ali i starijima
Svoju prezentaciju studio realizuje kroz javne časove i koncerte kao što su novogodišnji i završni koncert na kraju godine.Ples, kao deo sveta umetnosti kroz igrolike aktivnosti dece, tj. njihov fizički razvoj postiže da se podstiču i razvijaju iskustva koja se stiču zahvaljujući kretanju, oprobavanju svojih telesnih funkcija, korišćenju čula i dr.
Svestrani razvoj motorike, odnosno formiranje i učvršćivanje sposobnosti ovladavanja prostorom kroz kretanje u njemu, koje je koordinirano, skladno, graciozno, uravnoteženo i ritmično. Razvoj telesnih svojstava: brzine, okretnosti, gipkosti, snage, izdržljivosti, preciznosti i dr.
Možemo reći da je jedan od ciljeva da imamo zdravo, fizički dobro i skladno razvijeno dete
Program  obuhvata pre svega sve ovo napred izneto prilagođeno uzrastu deteta kao i godini učenja. U procesu učenja pedagog je dužan da postigne izražajno izvođenje vežbi.

Sadržaj rada je po grupama i uzrastu

I grupa -mlađi uzrast od 3. do 6.godina

Osnovni zadatak je postavka nogu, korpusa, ruku i glave u vežbama na sredini sale. U elementarnim kombinacijama  mora se savladati osnovna koordinacija pokreta.
Vrši se pažljivo odabiranje muzičkog materijala, kako bi se muzika pravilno shvatila da bi znali njen sadržaj da prenesu igu.

II grupa -srednji uzrast od 7. do 9.godina

Pređeni koraci se usložavaju, više se ide ka poluprstima,upoznaju sa tehnikom okreta na obe noge.
Razvija se koordinacija pokreta u malo složenijim kombinacijama. Rad na pozama posle određenih koraka ili kombinacija.Završava se rad na postavci nogu, korpusa, ruke i glave. U procesu rada usvaja se tehnika poluokreta i okreta kod štapa i na sredini.
Adađo se radi sa složenijim kombinacijama, uče se pirueti i zanoške. Fizička snaga mišića se stiče da bi se mogli pripremiti za kondiciono složenije zahvate.

Ako se pođe od toga da je emotivni i fizički razvoj deteta jako bitan, zadatak kako roditelja, tako i pedagoga, klasičan balet je jedan od najinteresantnijih spojeva da bi se to i postiglo. Ne treba zaboraviti da bogat repertoar kretnji i radnji razvija sve mišićne grupe (trupa, kičme, stomaka, nogu ramenog pojasa, ruku šake, prstiju stopala, vrata, očiju i lica).

Klasičan balet je umetnička igra, koja mora imati potpunu slobodu u kreaciji i podršku u svom trajanju i putovanju. Ona ucrtava mesto u kulturi budućnosti. Naš zadatak kao institucije je da podstičemo i da pomognemo ostvarenju istog.

 

Posete sajtu
129316
DanasDanas8
JučeJuče31
NedeljnoNedeljno136
MesečnoMesečno843
UkupnoUkupno129316
prijatelji
    
Translate
|