Share

postheadericon Psihofizička priprema trudnica

TERMINI -se menjaju svake sedmice u dogovoru sa trudnicama. Vežbe se održavaju 2 do 3 puta sedmično u trajanju od po 2h. Stalan termin je nedeljom od 17.00 do 19.00, ali je prethodno neophodno da se  javite telefonom na broj 064 156 20 50
U našem fitness studiju radićete vežbe pod stručim nadzorom babice Marijane Radosavljev, koja od 2008. godine radi u Domu Zdravlja u Zemunu na pripremi trudnica za porođaj, a član je našeg sportskog udruženja od 2013 godine.


Radila je u GAK Narodni front gde je stekla licencu za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj
Pored vežbi preuzetih iz yoge i pilatesa dobićete dovoljno praktičnih saveta koji će vam pomoći da se u potpunosti psihofizički pripremite za lakši i brži porođaj, kao i za negu deteta. Termini za vežbanje su raznovrsni i možete vežbati u koliko termina vam odgovara. Izabrali smo kako dnevne tako i večernje termine da bi sve buduće mame mogle da stignu na vežbe ukoliko to žele.
Ali, pre nego što se uputite do nas, pročitajte tekst koji sledi
Trudnoća je po mnogo čemu posebno razdoblje. Tada posebno pazimo na ishranu, menjamo stil života, redovno odlazimo na lekarske kontrole, proučavamo literaturu o trudnoći i majčinstvu.
Javlja se pojačana svest o vlastitom telu, o tome da treba da budemo dobre prema njemu, pazimo ga, negujemo, učinimo izdržljivijim za promene i napore koji ga očekuju. Jedan od načina za to je i vežbanje.

Prvi i najvažniji preduslov svakog vežbanja u tom osetljivom razdoblju jeste zdrava trudnoća. Zbog toga sa vežbanjem ne treba početi pre no što se posavetujete sa svojim lekarom. U suprotnom moglo bi biti više štete nego koristi. A to nikako ne želimo.
Rizična trudnoća nameće određena pravila kojih se valja pridržavati, a ona mogu sasvim ili delomično ograničiti fizičku aktivnost pa tako i vežbanje.
Kad se nakon lekarskog pregleda ustanovi da je sa vašom trudnoćom sve u  redu, zatražite potvrdu ili uverenj e od v
ašeg lekara koje ćete poneti kad krenete da vežbate u naš studio.
Vrlo je važno da li ste se i pre trudnoće bavile kakvom fizičkom aktivnošću. Ako jeste, uglavnom se preporučuje da nastavite i prilagodite vežbanje novonastalim okolnostima, recite svojim instruktorima da ste trudni i vežbe prilagodite svom telu. Oni će vas savetovati o delovima vežbi koje više nisu prikladne za vas. Tako da, osim posebnog programa koji imamo za trudnice u našem studiju, možete dolaziti i na ostale programe koje imamo u dogovoru sa instruktorima.
Ako niste nikad ve žbale, tada se ne treba izlagati prevelikim naporima (upamtite da vaše telo i bez vežbanja u trudnoći radi prekovremeno!), tako da ćemo vas uputiti na vežbe namenjene isključivo trudnicama.
Vežbanje nikad ne sme da bude prenaporno pa vežbajte onoliko koliko vam odgovara. Ne preterujte i ne ispitujte granice izdržljivosti – razdoblje trudnoće nije pravo vreme za to! Neka otkucaji srca budu ispod 140 u minuti. Prilagodite vežbanje prema tromese čjima. U prvom je tromesečiju vrlo je važno izbeći pregrejavanje. Nakon trećeg meseca trudnoće najbolje je izbegavati vežbe koje zahtevaju dalje ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane materice najveći, što može uticati na krvotok i dovesti do pada pritiska, lošeg osećanja, vrtoglavice, pa čak i gubitka svesti. Takođe, izbegavajte duža stajanja. Od četvrtog meseca pa nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vežbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete.
Nemojte nositi usku odeću, ali obvezno obucite kvalitetan sportski grudnjak koji će vam pružiti dobru podršku. Nosite patike koje dobro fiksiraju zglobove i ne kližu se kako ne biste pali. Duboko dišite, pijte puno vode.
Pomno pratite reakcije svog tela na vežbanje. Ono vam mora pružati zadovoljstvo. Ako vas nešto zaboli ili se počnete osećati loše, prekinite sa vežbanjem i obavestite instruktora. Znakovi za prekid vežbanja su: neobičan bol, vrtoglavica, opšta slabost, glavobolja, kratak dah ili gubitak daha, kontrakcije materice, vaginalno krvarenje, lupanje srca ili bol u grudima, puls preko 140 otkucaja u minuti. Najlakše ćete proveriti jeste li preterale sa vežbanjem tzv. «govornim testom». Ako vežbanjem gubite dah dok pričate, znači da ste preterali!
Vežbanje podiže vaš imunitet i omogućava stanje cirkulacije na nivo energi je koji vam je potrebne za pomoć u začeću, uživanju u vašoj trudnoći i pripremi tela za porod.
Tokom trudnoće žene se u proseku ugoje 13 kilograma, što znači da će vaši mišići i držanje biti pod stalnim pritiskom - čak i pre nego što prožete kroz proces rađanja.
Dobra je vest da što bolje stanje vašeg kardiovaskularnog sistema (srca i p luća), znači i više snage za porođaj. Povećana mišićna snaga takođe vam pomaže u održavanju položaja tokom trudova. Vežbanje takođe pomaže kod zatvora, bolova u leđima, umora, proširenih vena, problema sa cirkulacijom, druženja sa drugim trudnicama.
Vežbe koje treba izbegavati
Izbegavajte kontaktne i borilačke sportove jer su to aktivnosti sa velikim rizikom od pada ili udaraca. Fetus je obično dobro zaštićen od udaraca i padova, ali neobične aktivn osti ipak mogu biti opasne.Ne preporučuje se ronjenje jer niko ne zna kakav učinak može imati na vašu trudnoću ili bebu. Veliko povećanje pritiska na dubini i trovanje nitrogenom takođe mogu biti štetni.
Sve što stvara pritisak na vaše zglobove ili ligamente – poput nekih vežbi u aerobiku, teških pozicija u jogi ili trčanje po asfaltu – trebalo bi se raditi u lakšem obliku. Rizik od takvih povreda u trudnoći je povećan jer se izlučuju hormoni koji omekšavaju zglobove i ligamente kao pripremu za porođaj, kada se vaša karlica otvara kako bi se rodila beba.
Iako je skijaško trčanje poprilič no siguran sport za trudnice, postoji rizik od pada. S obzirom da skijanje predstavlja još veći rizik od pada, nije preporučljivo u trudnoći.
Skijanje na vodi može dovesti do povrede stomaka, posebno u drugom i trećem tromesečju.
Jahanje može uključivati puno treskanja i brzih pokreta, što može povrediti i vas i vašu bebu. Takođe postoji i rizik od pada.
Vežbe za uživanje
Aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja i nežnog rastezanja idealne su tokom trudnoće.
Hodanje je lakša vežba od trčanja jer vaša kolena nisu toliko opterećena. Počnite laganim i kratkim šetnjama i svakako se pre iste gnite. Nemojte preterivati i obucite udobnu obuću.
Ako ste trčali pre trudnoće, možete nastaviti i u trudnoćiali se pre toga posavetujte sa svojim lekarom.
Na samom početku trudnoće vožnja biciklom je dobra vežba. Povećanjem težine poremećen je vaš centar za ravnotežu pa može doći do pada. Kako vaš stomak raste, veći je pritisak na kičmu. Sobni bicikl je najbolja ve žba budući da nema opasnosti od pada. Počnite polako i ne pretjerujte.
Steper ima najmanji rizik od ozleđivanja i od pada. Držači sa strane pružaju vam oslonac ravnoteže. Steper je izvrstan način za podizanje broja otkucaja srca.
Joga pomaže u rešavanju stresa i pritis ka u vašem telu. Većina položaja u jogi biće sigurna za vas i vašu bebu sve dok nisu prezahtevni. Izbegavajte dugo ležanje ravno na leđima i nemojte se previše istezati.
Ako već vežbate aerobik, najverojatnije ćete moći nastaviti. Održavanje ravnoteže ponekad može biti problematično, stoga morate biti pažljive. Nemojte predugo vežbati ležeći ravno na leđima.
Plesati možete u svom domu ili klubu. Izbeg avajte puno okretanja, padanja i skakanja.
Vežbanje u vodi tokom trudnoće je najsigurnija vežba za trudnice i predstavlja užitak, a osim toga je izvrsno za bolove u leđima u kasnoj trudnoći. Plivanje održava vaše telo u formi. Povećava se broj otkucaja srca i možete uživati u izvrsnoj kardiovaskularnoj vežbi koja neće uzrokovati pregrejavanje. Voda pod ržava celo telo i dopušta vam da budete energični ili opušteni koliko želite. Plivanje nekoliko krugova pruža vam dobru i sigurnu vežbu.
Izbjegavajte skakanje u vodu, ronjenje, skijanje na vodi i slične sportove i zabave na vodi.

Koristan sajt http://www.vodiczaroditelje.rs/

TERMINI -se menjaju svake sedmice u dogovoru sa vežbačima,

informacije na 064 156 20 50


 

OVDE MOŽETE PREUZETI ON LINE PRISTUPNICU ODŠTAMPATI I DONETI U STUDIO Pristupnicu inače popunjavate prilikom učlanjenja

Posete sajtu
130229
DanasDanas59
JučeJuče58
NedeljnoNedeljno236
MesečnoMesečno816
UkupnoUkupno130229
prijatelji
    
Translate
|